Jubileumslunchen

Måndagen den 14 februari 2022 inledde Dala Gille firandet av 100-års jubileet på Hotel Eggers. Gästerna möttes av paret Boberg i sina vackra folkdräkter.
Gillevärden Ollas Ann-Mari Grönkvist pinglade så i Gustafspinglan, och hälsade därmed kullor, masar och vänner välkomna med en skål.

Ordföranden Åke Petterson berättade hur det gick till, när Dala Gille i Göteborg bildades på Hotel Eggers för exakt 100 år sedan. Från att ha varit en typisk herrklubb, ändrades 1948 Gillets stadgar, så att också dalkullor fick bli medlemmar.
Ett par år tidigare började man använda en gästbok vid träffarna. I gästboken noterades plats för träffen och deltagarnas namn. Alla gästböcker finns arkiverade hos Dalarnas Museum i Falun.
Numera hindrar lagstiftningen att spåra dalfolk, som flyttar till Göteborgsområdet. Det är därför viktigt att vi alla hjälper till att värva nya medlemmar.
Anförandet avslutades med ett fyrfaldigt leve för Dalarna och 100-årsfirande Dala Gille i Göteborg.

Innan kaffet serverades läste Ollas Ann-Mari upp ett brev från hedersledamoten Nils-Uno Gustavson, som berättade hur han fann sin dalkulla i det vackra landskapet Dalarna.
Därefter fick vi njuta av ett underbart framförande av dalafödda operasångarna Ann-Kristin Jones och Lars Hjertner, som ackompanjerades av Joakim Kallhed. Jubileumslunchen avslutades med att alla sjöng ”Dalarna i mitt hjärta ...”

Förutom minnet av jubileumsträffen fick nöjda deltagare också Gillets nya jubileumsskrift med sig hem.

Text: Åke Petterson


Välkomnande av Lennart och
Samling framför jubileumsbanderollen

Anrik Eggersmiljö

Visst pandemiavstånd fortfarande

Mest damer vid ordförandens bord

Runda bord

Flest avlånga dock

Välfylld hotellrestaurang

Lyssnande kulla till fiolspelande sångaren Lars Hjertner

Ackompanjatören Joakim Kallhed och Ann-Kristine Jones

Båda Dalasångarna från Göteborgsoperan

Bilder: Rosa Bornstrand och Margareta Eriksson

Champagnekväll

Champagne förknippas med lyx, glamour och fest stod det i inbjudan till kvällens sammankomst Torsdagen den 24 mars samlades fyrtio förväntansfulla gäster till champagneprovning i Chalmerska huset.
Kvällen inleddes med att intendent Daniel Rydståle hade en mycket uppskattad guidning av Chalmerska Huset och dess historia för dem som inte varit där tidigare.
Till tonerna av champagnegaloppen samlades gästerna i Pelarsalen där Senja Hellstrand hälsade gästerna välkomna. Av Walter Ryd, Dala Gilles vinexpert, fick vi en uppskattad föreläsning och bildvisning om champagne och mousserande viner, från druva till pärlande vin.
Det blev en glad och uppsluppen kväll med provning av tre mousserande viner, Prosecco från Italien, Cava från Spanien och Cremant från Frankrike. Walter fick svara på många frågor från vetgiriga/intresserade deltagare. Walter tackades med varma applåder.
Efter provningen gick vi en trappa upp till de vackra salongerna där champagne och kanapéer serverades.

Innan vi skildes åt lottade vi ut två flaskor champagne och en Cava till glada vinnare samt ett exklusivt keramikfat med Dalamotiv, en gåva av vår ordförande.
Dala Gilles hundraårsjubileum 2022 går i firandets tecken. Med tanke på vad som pågår i omvärlden, är vi lyckligt lottade som kan umgås, fira och njuta av en kväll som denna.
Väl mött till jubileumsmiddagen den 29 april.

Text: Senja Hellstrand


Vacker miljö till champagneprovningen i Chalmerska huset

Intressant hus med djupa källarvalv

Uppmärksamma åhörare till Daniel Rydståle_ _ _Spänd förväntan på vad Walter Ryd ska bjuda oss på

Senja förbereder för Walter

Trio med vinintresse: Daniel Rydståle, Senja Hellstrtand samt vår vinexpert Walter Ryd
Glada miner

Vi provsmakar

Skål!

Äkta Champagne smakar i alla fall bäst

Bilder: Ollas Ann-Mari, Ingvar Ericson och Rosa Bornstrand


Jubileumsmiddag på Frimurarlogen
fredagen den 29 april

Vid entrén togs vi (61 deltagare) emot av ett stiligt par i folkdräkt, Lennart och Berit. Som välkomstdrink serverades champagne som följdes av mingel till soft pianomusik av Lowe. Birgitta hälsade alla gäster välkomna.
Vid ingång till den vackra salen blir det fotografering och vi intar våra tilldelade platser. Ann-Marie vår gillevärdinna berättar både om sig själv och Dala-Gille på ett roligt och trevligt sätt.
Hon skålar in kvällen, varefter vi serveras förrätt, skagenröra på bröd och vitt vin.
Gillbros underhåller oss med nyckelharpa och fiol och därefter blir vi serverade kalventrecôte med rödvinsås och potatismedaljong, mycket god mat och rött vin.

Vår ordförande Åke Pettersson hälsar nya medlemmar välkomna och informerar om jubileumsårets aktiviteter bland annat 3 juni. Då bjuds vi på sång och musik av vissångarna Birgitta och Anders från Grundsund, som kommer till restaurant Matsmak. Där avsmakar vi bland annat råraka med stekt fläsk.
Den 3 juli under årets Dalträff åker vi på en heldagskryssning på sjön Runn i Falun. Under hösten väntar också mycket trevliga aktiviteter.
Åke informerar också om att Dala-Gille får ta emot en fana av Kung Carl XVI Gustaf vid det officiella firandet av Nationaldagen på Skansen.
Dala-Gille kommer att på ett förslag från en av medlemmarna i Värmlands Gille samordna en del aktiviteter i framtiden.
Gillis Edman som är medlem i Dala-Gille och tillika frimurare berättar om sig själv och ger en inblick i sitt liv.

Dessert serveras under en av kvällens absoluta höjdpunkter när den skönsjungande operasångerskan Negar Zarassi gör ett bejublat framträdande till pianoackompanjemang.

Avslutningsvis blev det fri dans och kvällen var mycket lyckad med fin musik som både Gillbros och Lowe bjuder på.

Text: Bibbi Löfstrand

Den här gången bilder mest på Gillets styrelse!


Öllas Ann-Mari (gillevärd) och Sven-Erik Grönkvist samt Berit och Lennart(ledamot) Boberg fanbärare på Skansen 6 juni

Eva Bergman och Åke Petterson (ordf) med Gillets regalier samt Birgitta Edgren(v.ordf) Ola Carlsson Urzula Szaron

Margareta Eriksson (sekreterare) och Göran Rebenius samt Rosa Bornstrand och Ingvar Eriksson (kassör)

Senja (ledamot) och Govert Hellstrand samt Anita Grandin Dahlberg (ledamot) och Inga Lissel Svensson

Bibbi Löfstrand (ledamot) och Lars-Ove Gustafsson samt kvällens primadonna

Kvällens pianist Lowe Pettersson



Årsmöte
3 juni 2022

Säg hör du musiken och skratten, när vi firar på Matsmak idag?
En lovsång till vårt Dala Gille, vi hör denna försommardag!

Dessa rader hördes den 3 juni 2022, från vårt historiska 100-åriga ÅRSMÖTE. Ett årsmöte som gav oss den första kvinnliga orföranden i Gillets historia. Välkommen Birgitta Edgren!
Ett årsmöte där vi avtackade vår ordförande Åke Petterson för 30 år, jag jag skrev Trettio År, av superbt ledarskap. Han valdes till hedersledamot, vilket betyder att Dala Gille därmed har fyra stycken.
Tack Åke Petterson för ditt engagemang!
Även vår ”champangebrud” Senja Hellstrand avgick som styrelsedamot och blev blomsteravtackad för fina insatser.

Ett årsmöte kan ju vara en förfärligt tråkig historia. Eller inte? Det kom ett mail till oss, där det stod: "Tack musiken för FEST/årsmötet". Jag tror musiken, folkdräkterna, den vackra lokalen och maten gjorde att det stod FEST med stora bokstäver. Efter välkomstdrink med mingel i foajén, spelade nämligen våra Spelemän Gillbros och Anders Gunnarsson upp Gärdebylåten.
Vi vandrade så in till de festligt dukade borden, där vi serverades Dalarnas landskapsrätt, som presenterades av köksmästaren på stället. En maträtt, som var fattigmanskost men som idag även serveras på femstjärniga restauranter, nämligen rårakor med fläsk och lingonsylt.
Efter årsmötet fick vi en femstjärning underhållning av paret Birgitta och Anders Gunnarsson. Birgitta är vissångerska och sjöng såväl egna som andras visor för oss. Anders är riksspelman och vi fick höra honom både sjunga och spela fiol och bas.

Hela årsmötet avslutades värdigt med att alla musikerna spelade upp Äppelbo gånglåt. Vi önskar nu paret Boberg lycka till på Skansen den 6 juni, vid flaggutdelningen.

Text: Ollas Ann-Mari


Avgående styrelsledamöter Senja Hellstrand och Åke Petterson

Tillträdande ordförande Birgitta Edgren

Trevligt vid borden

Styrelsegenerationer

Uppmärksamma mötesdeltagare

Alla spelemännen tillsammans
Foto: Olas Ann-Mari och Margareta Eriksson


Fanmottagning på Nationaldagen
6 juni 2022


Kungen ”Vårda den väl” - Vårt svar "Tack Ers Majestät"

Dala Gille, 100 år, tilldelades under jubileumsåret 2022 en fana att utdelas vid Nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm. Vi, Lennart och Berit, fick det ärofyllda och spännande uppdraget att hämta fanan ur kungens hand.

Då började förberedelserna. Boka hotell och tågbiljetter och se till att dräkterna var i ordning mm. Glada att vi åkte upp på lördag då vi vid middagstid på söndag skulle hämta ut ackrediteringskort och samlas med övriga 9 föreningar.
Trevliga personer tog emot oss för övning och repetitioner. Det första dom sa var: "Nu ska ni ha roligt och få ett fint minne!"
Så blev det övning med militärisk ton av flagghanteringen. Vi hade bestämt att Berit skulle ta emot och bära fanan då hon har lättast att klara trapporna ner från scenen. Därefter repetition av hela paraden med rätt takt, fanmottagande och vandring med fanan i rätt vinkel genom publiken till uppställning vid stora flaggstången. Detta repeterade vi minst 5 gånger på söndagen. Tillbaka på hotellet kl 20.30.

Den stora dagen - Nationaldagen! Vi var i god tid innan samling kl 14.00 Hann med en stekt strömming på Sollidens restaurang. Sedan blev det övning och repetition igen med mycken väntan då alla artister och musiken repeterade lika mycket. Nu kunde vi, så det kändes väldigt tryggt när verkligheten började med de kungliga och all publik på plats. Vi kunde njuta hela programmet fram tills vi gick bakom scen.
Vi upplevde att mottagandet gick bra. Fanan vi fick var tyngre än den vi övat med, så det gällde att vara stark.

Direkt efter programmets slut plockades fanan ner och vi åkte med buss till Slottet för lite mat och kaffe innan det var uppställning vid Logårdstrappan för Tapto med Armens musikkår. En magisk stund under sommarhimlen.
Vi njöt verkligen av denna upplevelse. Dala Gilles fana fick parkettplacering i TV sändningen. Tillbaka på hotellet kl 23.00
Oj vilka dagar, intensiva, spännande, roliga och minnesrika och att vi klarade av det. Klart de äldsta i gruppen.

Det var en händelserik helg i huvudstaden med Stockholm Maraton, miljökonferens, pingsthelg och studenter. För oss var Taxi bästa lösningen som med Vip-korten kunde köra oss upp på Solliden. Vi stannade en dag privat för lite återhämtning efter alla intryck.

Vi tackar Dala Gille, för att vi fick det ärofyllda uppdraget. Så glada att inte magsjuka, halsont eller vaxpropp i örat saboterade upplevelsen.

Lennart o Berit Boberg


Dalaträffen till sjöss

Gillets sommarutflykt i Dalarna skedde ombord på båten Slussbruden från Falun till Torsång tur och retur. Söndagen den 3 juli samlades 37 sjösugna fullvuxna, en två-åring och två hundar för att på sjön Runns gråblå böljor nå Torsång.
Ombord välkomnades vi av skepparen Mats med två personal och Gillets nyvalda ordförande Birgitta Edgren. Hela båten var chartrad för Gillet, så det var gott om plats. Vi försökte följa båtens rutt på utlagda kartor med en del fakta om Runn. Över 80 öar, 68 kvadratkilometer och största djup 32 m. Tidigare en viktig transportled, numera fritidsnöje och Sveriges båttätaste insjö. Ombord serverades vi en tidig lunch, riklig och mättande.
Framme vid bryggan i Torsång välkomnades vi av två musikanter. Så vandrade vi till kyrkan, där Rosa Bornstrand berättade om Dalarnas äldsta kyrka. Exteriören är i stort sett bibehållen, medan den brunnit inuti. Högst upp på ena gaveln finns en infälld staty, som sägs vara asaguden Tor eller möjligen helgonet Olof. Altarfönstret är unikt och originalet förvaras på Nordiska museet. Inne i kyrksalen fick vi höra John-Erik spela en kort och fin liten vallåt på sitt bockhorn.
De flesta drogs sen till Torsångs cafe’ och dess trädgård intill Dalälven. Ingen orkade väl inmundiga deras välkända smörgås "hästräkan", men annat fanns att förtära.
Före återfärden besökte vi det lilla intressanta motormuseet med gamla MC och bilar, en lanthandel och massor av gamla skyltar.

Efter två timmar på land var det dags för återresan. Då fanns kaffe och kakor samt beställda smörgåsar/bullar. Pratet flödade och passagerarna såg ut att trivas. Solen visade sig ibland, men blåsten var ihärdig.
Tack till styrelsens herrar Åke, Lennart och Ingvar som ordnat årets Dalaträff.
Text: Birgitta Edgren



I Falun före avfärden

Nye ordförande Birgitta Edgren hälsar välkommen till Sveriges enda insjöskärgård

Slusbruden i väntan på passagerare och kartan med detaljer och rutter på Runn

Ombord på Slussbruden

Dalträffens yngste deltagare och Klocktornet vid kyrkan i Torsång

Rosa Bornstrand informerar om Dalarnas äldsta kyrka

De två musikanterna flankerar Bibbi

John-Erik och hans bockhorn

Torsångs Kyrka

Det unika altarfönstret i Torsångs Kyrka

Inger Örtlund, en av innehavarna av motormuseet i Torsång
Bilder: Ollas Ann-Mari, Margareta Eriksson, Rosa Bornstrand och Lennart Boberg



Höstmöte 2022

Höstmötet inleddes med allsång ”Dalarna i mitt hjärta” ledd av Ollas Ann-Mari till ackompanjemang av Anki Gillbro. Valberedningen Rosa Bornstrand, Eva Sandström och Kerstin Öjerskog omvaldes. Årsavgiften 2023 oförändrad 150 kronor.
Berit Boberg berättade om fanutdelningen på Nationaldagen. Hurrarop och sång för Birgitta Edgren och Kicki Rydholm som båda fyllde år denna dag.

Så inleds då Dan Anderssonträffen med att Jimmy Tingstedt trubadur, skådespelare, sångare och Luossaguide gör entré till ”Omkring tiggarn från Luossa satt allt folket i en ring ...”
Vi bjuds på en fantastisk musikföreställning baserad på Dan Anderssons brev, gamla kända låtar och nya tonsättningar av hans dikter.
Dan Andersson föddes 1888 i Skattlösberg, där föräldrarna var lärare. Dan hade flera bröder och två systrar. En syster dog tidigt och henne tillägnade han visan ”En sång till dig min syster”.
Dans far skickade honom till USA för att reka om familjen skulle kunna ta sig till Minnesota till sin farbrors gård, något Dan inte tyckte var en bra idé, men han skrev i alla fall sin enda visa på engelska
”I am not coming home”.
Väl hemma igen skrev han ”Jag väntar vid min stockeld ...”, vandrade omkring i skogarna och började på Brunnsviks folkhögskola 1914. På skolan träffade han många kända människor och blev kär i Märta Larsson från Stockholm, en flicka av ”finare familj”, som skulle lära honom franska. Deras relation höll inte, men den fick Dan att skriva ”Minnet” (”Nu är allt ett minne, en saga från igår ...”)
Dan arbetar som journalist på Ny Tid, skriver om vildmarken, umgås i ”finare” kretsar i Göteborg och börjar få ordning på sin ekonomi. Han gifter sig 1918 med Olga Turesson, syster till trubaduren Gunnar. När han 1920 reser till Stockholm för att diskutera en bokutgivning, tar han in på Hotell Hellman och hittas nästa morgon död i sin säng av cyanväteförgiftning, på grund dålig vädring efter skadedjursbekämpning.
Han lämnande efter sig sin gravida hustru, som senare föder dottern Monica.
Som extralåt bjuder vår trubadur på ”Hej och Hå Jungman Jansson” för att avslutningsvis ge lite göteborgsanknytning!

En fantastisk eftermiddag i SKOGENS IF’s klubbstuga bland granbarr, kottar, knäckebröd, öl och Gustavskorv!
Text: Anita Grandin Dahlberg



Ljuset i kolarkojan tänds av Gillevärden.

Estradören Jimmy Tingstedt introduceras. En nöjd och avslappnad f.d. ordförande lyssnar.

Gänget i hörnet njuter

Jimmy fångade verkligen åhörarnas intresse

Publiken uppslukad av berättelsen om Dan Andersson

Berit berättade om fanutdelningen
Bilder: Ollas Ann-Mari



Med teaterexpressen till Säffleoperan

Nåja, express kan man nog inte kalla färdsättet som innebar resa med både buss och veterantåg och tog sina modiga fyra timmar. Men ändå, hur trevligt som helst med kaffe och wienerbröd på tåget och dessutom en trubadur iklädd blommig skjorta.
Samling vid centralstationen 12:15, avfärd med buss 12:30 till Trollhättan. Vidare med veterantåg i andraklassvagnar från någon gång i mitten av 1900-talet. Rätt bekväma får vi erkänna.

Den lilla promenaden från stationen i Säffle till operan gjorde oss bara gott efter resan och samtidigt ordentligt hungriga. Så bra då att alla 175 resenärerna, varav 40 Dala Gillemedlemmar, snabbt serverades en stadig måltid vid ankomsten. Ville man skaka ner maten till lite musik gick det bra, ville man bara idissla vid borden i samspråk med sitt ressällskap gick det också bra.
Kaffet serverades sedan i pausen.

Klockan 18.00 började föreställningen av musikalen Så som i himmelen av Kay och Karin Pollak med musik av Fredrik Kempe. Musikalen är en bearbetning av filmen med samma namn och hade premiär på Oscarsteatern i Stockholm 2018. Både filmen och musikalen har gått för utsålda hus tidigare och blivit något av en svensk klassiker.
I Säffleoperans föreställning spelar Andreas Hoff och Tova Hollender huvudrollerna tillsammans med ytterligare några professionella musikalartister. Resten av besättningen består av duktiga amatörer. Berättelsen handlar om en kör i den svenska landsbygden. Där finns tunga teman, som mobbning, utbrändhet, kvinnomisshandel, svartsjuka och fördomar, men också positiva, som empati, förälskelse, hopp, glädje och tron på musikens hälsofrämjande kraft. Man blir berörd.

Vid niotiden blev det så dags för hemfärd. Vandringen still Säffle järnvägsstation skedde efter bana snitslad med marschaller. Åkturen till Göteborg skedde då i omvänd ordning. Goda smörgåsar och dryck på tåget och en liten tupplur i bussen. En bit efter midnatt mötte oss Göteborg med hällande regn. Men vad gjorde det när vi var helt uppfyllda och väldigt nöjda av dagens känslostormar.
Text: Margareta Eriksson


Vi skulle till musikal på en resa med buss och ett tåg som hade en trevlig liten konduktör

i bekväma gamla andraklassvagnar


Resans trubadur i rutig skjorta framför förväntansfulla Gillemedlemmar

Måltid före föreställningen

Kaffe och förfriskningar i pausen
Bilder: Margareta och Ollas Ann-Mari



100-års jazzen med Peoria

Vi kom till hotellet där vi hälsades välkomna till dagens fina tillställning. Peoria Jazzband gav oss en fantastisk spelning.
Det blev en underbar stund där man fick njuta av musik från Louis Armstrong, Fats Waller, Bix Beiderbecke, Duke Ellington m fl.
Vokalisten, musikerna - ja hela bandet gav med glädje, kärlek och stor inlevelse sin musik till oss med det lilla extra! Något de gjort sedan 1960 då Peoria Jazzband startade.
Jag pratade med Sture Svarén kapellmästare, banjo och tenorgitarr, som tackade Dala Gille som varit trogna deras musik under flera år i rad.

Hundraårsjubilerande Dalagille uppvaktades med Peoria Jazzbands egen tolkning av Gärdebylåten - det var honung för öronen!
Vad kan man mer önska av ett perfekt arrangemang med underbara vänner och god mat i överflöd?
För vår del var detta en härlig upplevelse, något att lägga på pluskontot!
Text: Björn Skog


Peoria i publikhavets blickfång

Buffebordet

Mottagningskommitte och gäster igång att äta


Gillevärdens gästboksexercis

Peoria i full aktion













Bilder: Ollas Ann-Mari, Björn Skog

Jubileumsårets julfest den 3 december 2022

Klang min vackra pingla
Klang för 100 år
Klang för Dala Gille ...

Så inledde gillevärden jubileumsåret 2022 på Eggers hotell i februari. På samma sätt inledde hon julfesten, den sista träffen på jubileumsåret för Dala Gille. Många hade hörsammat inbjudan och glöggade nu glatt tillsammans i stora salen på Masthuggets Hus.

Letsegårdens Folkdansgille i sina fina dräkter kom så tågande in till Äppelbo gånglåt. Deras program blev en julig uppvisning, eftersom de dansade traditionella folkdanser till julsånger, som till exempel Bjällerklang. Efter ett tag inbjöds alla som ville, att deltaga i en Polonäs. Mycket uppskattat! Spelade till gjorde Bertil Finndin, Sigrid Sjögren-Finndin och Ollas Ann-Mari.

Så var det dags att gå och sätta sig vid de av Bibbi Löfstrand vackert dekorerade borden. Än juligare blev det när vi serverades en landgång med ett smakprov på julbordets godsaker.
Vår ordförande Birgitta Edgren hälsade alla hjärtligt välkomna och gjorde en resume över vad som hänt sista tiden. Dessutom framförde hon ett tack till styrelsen för bra utfört arbete under hösten.
Bland gästerna uppmärksammades vår för detta ordförande, Åke Pettersson. Han berättade för oss att han gladde sig åt att vi bara blir fler och fler i Gillet och att jubileumsåret blev så lyckat.
Viktor Rydbergs Tomten presenterades som vanligt. I år var han den Lille Grå iförd grå tomteluva. Reciterade gjorde Björn Jedvert.

Kvällens höjdpunkt äntrade nu scenen. Vier Brillen som är Hisingens Nationalorkester! Glada, svängiga, roliga, spektakulära med egenskrivna underfundiga visor och med ett gott humör. Vi njöt.
Christian Wedel ingår i Vier Brillen och som vi läst i tidningen, att han fått stora Publicistpriset passde vi på att hylla honom med en rungande applåd.

Kaffe serverades i pausen och när applåderna avklingat slutade vi, som så många gånger under året med att sjunga: Dalarna i mitt hjhärta.
Text: Ollas Ann-Mari


Gillevärden i speltagen

Folkdans

Folkdans

Folkdans

Dala Gille dansar med folkdanslaget

Det var vi som spelade till dansen

Vier Brillen - Obs de fyra glasögonprydda gentlemännen

Vilken koncentration inför Hisingens Nationalorkester

Folk på julfesthumör framför Vier Brillen
Bilder: Ollas Ann-Mari, Birgitta Edgren, Rosa Bornstrand och Janne Ekman

i