Under respektive årtal finns kronolgiska referat från äldre träffar
2010, 2011, Jubelåret 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019

Referaten från träffar under 2020


Söndagsmiddag

Söndagen den 26 januari träffades några av Gilleta medlemmar för att upprepa fjolårets nyhet med söndagsmiddag på restaurant Himalaya.
God mat och rimliga priser. En träff, där konversationen vid bordet var hela programmet.


Bryggerimuseet i Högsbo

Torsdagen den 13 februari styrde ett 25-tal Gillemedlemmar med gäster kosan till Bryggerimuseet som finns på JA Pripps gata 2 i Frölunda. Vi möttes av en entusiastisk guide, Marc Rothausen, fd prippsanställd.
- Vi flyttade hit 1975 från Stampen, som blivit för gammalt och trångt, byggt redan i mitten av 1800-talet. Vi var 600 anställda.
Senare köptes Pripps upp av ett danskt bryggeri, slogs ihop med Falcon i Falkenberg, dit all öltillverkning förlades. År 2002 lades verksamheten här ner.
- Men vi var några som inte lämnade ifrån oss nycklarna, avslöjar Marc.
Prippklubben fortsatte träffas i lokalerna. Medlemmarnas engagemang ledde till att ett bryggerimuseum kunde öppna. Där finns många historiska bryggeriföremål. Intressant var också Pripps Styrelserum ritat av arkitekten Folke Bensow 1922, vilket flyttades med till den nya anläggningen och uppfördes exakt som det såg ut på Stampen.

Små hantverksbryggerier hade blivit modernt, så 2008 bildade Prippklubben stödföreningen Göteborgs Ölinvest, som började brygga sitt föreningsöl i Grebbestads bryggeri i Bohuslän.
År 2015 kunde Göteborgs Nya Bryggeri öppna tillverkning i Pripps lokaler. Deras storsäljande starkpilsner finns på Systembolaget och folkölet i livsmedelsbutiker.

Rundvandringen avslutades med ett glas öl i Ölstugan Z, som levt ett långt liv på Stigbergstorget, sedan på Pripps Stampen och numera på JA Pripps gata.
Trötta i både huvud och ben smakade den rikliga lunchen med stort salladsbord och minst fyra varmrätter gott. Många valde kåldolmar.
Dala Gille fick ett eget rum i personalmatsalen och som vanligt hade vi mycket att prata om.

Vill du bli medlem i föreningen som stöder bryggeriet: www.gbgolinvest.se

Text: Birgitta EdgrenVår guide med ett urval av de ölsorter som tillverkas

Öltappning på 1800-talet

Intresserade åhörare

Filtrering av öl förr

Jäskar i Göteborgs Nya Bryggeri

Avsmakning i den anrika ölstugan Z

Bilder: Ingvar Ericsson