Under respektive årtal finns kronologiska referat från äldre träffar


2010, 2011, Jubelåret 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021


Referaten från träffar under 2022


Jubileumsmiddag på Frimurarlogen
fredagen den 29 april

Vid entrén togs vi (61 deltagare) emot av ett stiligt par i folkdräkt, Lennart och Berit. Som välkomstdrink serverades champagne som följdes av mingel till soft pianomusik av Lowe. Birgitta hälsade alla gäster välkomna.
Vid ingång till den vackra salen blir det fotografering och vi intar våra tilldelade platser. Ann-Marie vår gillevärdinna berättar både om sig själv och Dala-Gille på ett roligt och trevligt sätt.
Hon skålar in kvällen, varefter vi serveras förrätt, skagenröra på bröd och vitt vin.
Gillbros underhåller oss med nyckelharpa och fiol och därefter blir vi serverade kalventrecôte med rödvinsås och potatismedaljong, mycket god mat och rött vin.

Vår ordförande Åke Pettersson hälsar nya medlemmar välkomna och informerar om jubileumsårets aktiviteter bland annat 3 juni. Då bjuds vi på sång och musik av vissångarna Birgitta och Anders från Grundsund, som kommer till restaurant Matsmak. Där avsmakar vi bland annat råraka med stekt fläsk.
Den 3 juli under årets Dalträff åker vi på en heldagskryssning på sjön Runn i Falun. Under hösten väntar också mycket trevliga aktiviteter.
Åke informerar också om att Dala-Gille får ta emot en fana av Kung Carl XVI Gustaf vid det officiella firandet av Nationaldagen på Skansen.
Dala-Gille kommer att på ett förslag från en av medlemmarna i Värmlands Gille samordna en del aktiviteter i framtiden.
Gillis Edman som är medlem i Dala-Gille och tillika frimurare berättar om sig själv och ger en inblick i sitt liv.

Dessert serveras under en av kvällens absoluta höjdpunkter när den skönsjungande operasångerskan Negar Zarassi gör ett bejublat framträdande till pianoackompanjemang.

Avslutningsvis blev det fri dans och kvällen var mycket lyckad med fin musik som både Gillbros och Lowe bjuder på.

Text: Bibbi Löfstrand

Klicka fram en text med fullständigt bildkollage under redigering

Champagnekväll

Champagne förknippas med lyx, glamour och fest stod det i inbjudan till kvällens sammankomst Torsdagen den 24 mars samlades fyrtio förväntansfulla gäster till champagneprovning i Chalmerska huset.
Kvällen inleddes med att intendent Daniel Rydståle hade en mycket uppskattad guidning av Chalmerska Huset och dess historia för dem som inte varit där tidigare.
Till tonerna av champagnegaloppen samlades gästerna i Pelarsalen där Senja Hellstrand hälsade gästerna välkomna. Av Walter Ryd, Dala Gilles vinexpert, fick vi en uppskattad föreläsning och bildvisning om champagne och mousserande viner, från druva till pärlande vin.
Det blev en glad och uppsluppen kväll med provning av tre mousserande viner, Prosecco från Italien, Cava från Spanien och Cremant från Frankrike. Walter fick svara på många frågor från vetgiriga/intresserade deltagare. Walter tackades med varma applåder.
Efter provningen gick vi en trappa upp till de vackra salongerna där champagne och kanapéer serverades.

Innan vi skildes åt lottade vi ut två flaskor champagne och en Cava till glada vinnare samt ett exklusivt keramikfat med Dalamotiv, en gåva av vår ordförande.
Dala Gilles hundraårsjubileum 2022 går i firandets tecken. Med tanke på vad som pågår i omvärlden, är vi lyckligt lottade som kan umgås, fira och njuta av en kväll som denna.
Väl mött till jubileumsmiddagen den 29 april.

Text: Senja Hellstrand


Vacker miljö till champagneprovningen i Chalmerska huset

Intressant hus med djupa källarvalv

Uppmärksamma åhörare till Daniel Rydståle_ _ _Spänd förväntan på vad Walter Ryd ska bjuda oss på

Senja förbereder för Walter

Trio med vinintresse: Daniel Rydståle, Senja Hellstrtand samt vår vinexpert Walter Ryd
Glada miner

Vi provsmakar

Skål!

Äkta Champagne smakar i alla fall bäst

Bilder: Ollas Ann-Mari, Ingvar Ericson och Rosa Bornstrand

Jubileumslunchen

Måndagen den 14 februari 2022 inledde Dala Gille firandet av 100-års jubileet på Hotel Eggers. Gästerna möttes av paret Boberg i sina vackra folkdräkter.
Gillevärden Ollas Ann-Mari Grönkvist pinglade så i Gustafspinglan, och hälsade därmed kullor, masar och vänner välkomna med en skål.

Ordföranden Åke Petterson berättade hur det gick till, när Dala Gille i Göteborg bildades på Hotel Eggers för exakt 100 år sedan. Från att ha varit en typisk herrklubb, ändrades 1948 Gillets stadgar, så att också dalkullor fick bli medlemmar.
Ett par år tidigare började man använda en gästbok vid träffarna. I gästboken noterades plats för träffen och deltagarnas namn. Alla gästböcker finns arkiverade hos Dalarnas Museum i Falun.
Numera hindrar lagstiftningen att spåra dalfolk, som flyttar till Göteborgsområdet. Det är därför viktigt att vi alla hjälper till att värva nya medlemmar.
Anförandet avslutades med ett fyrfaldigt leve för Dalarna och 100-årsfirande Dala Gille i Göteborg.

Innan kaffet serverades läste Ollas Ann-Mari upp ett brev från hedersledamoten Nils-Uno Gustavson, som berättade hur han fann sin dalkulla i det vackra landskapet Dalarna.
Därefter fick vi njuta av ett underbart framförande av dalafödda operasångarna Ann-Kristin Jones och Lars Hjertner, som ackompanjerades av Joakim Kallhed. Jubileumslunchen avslutades med att alla sjöng ”Dalarna i mitt hjärta ...”

Förutom minnet av jubileumsträffen fick nöjda deltagare också Gillets nya jubileumsskrift med sig hem.

Text: Åke Petterson


Välkomnande av Lennart och
Samling framför jubileumsbanderollen

Anrik Eggersmiljö

Visst pandemiavstånd fortfarande

Mest damer vid ordförandens bord

Runda bord

Flest avlånga dock

Välfylld hotellrestaurang

Lyssnande kulla till fiolspelande sångaren Lars Hjertner

Ackompanjatören Joakim Kallhed och Ann-Kristine Jones

Båda Dalasångarna från Göteborgsoperan

Bilder: Rosa Bornstrand och Margaret Eriksson

i