Det är kvinnan bakom allt

Vad hade trubaduren och rikscharmören Evert Taube varit utan sin trofasta hustru Astri? Vad hade hela den underbara historien om Astri Bergman Taube varit utan den förra landshövdingsfrun i Göteborg Brittmo Bernhardsson?

För att ta reda på allt det här hade kulturcirkelns ledning (bara kvinnor) torsdagen den 27 februari bjudit in den drivande kraften i projektet ”Astri Bergman Taube - ett konstnärsliv” till en värdig ”invigning” av de nya lokalerna på Gamla Kronvägen 31 i Partille.
Med humor och livsglädje berättar Brittmo om projektet där hon fick stöd av Astris son Sven-Bertil, drottning Silvia och andra bemärkta personer som tog initiativ till en uppmärksammad retrospektiv utställning av Astri Taubes konst på Röhsska museet.
En slags biprodukt till denna utställning är den rikt illustrerade boken ”Astri Bergman Taube - ett konstnärsliv”, författad av bibliotekarien Pia Schmidt de Graaf, ansvarig för Taube-arkivet vid Göteborgs universitetsbibliotek. Vid sidan av Astris egna teckningar och foton ur hennes liv innehåller boken ett stort antal färgbilder, som den skicklige västkustfotografen Håkan Berg tagit av hennes skulpturer och hantverksprodukter.
Oavsett hur man ställer sig till hennes konst kan man inte undgå att gripas av hennes livsöde. Man känner starkt med henne när hon som ung flicka tvekar om hon verkligen skall våga satsa sin framtid på den äventyrlige Evert eller om hon hellre skall följa föräldrarnas önskan att helt bryta med honom för att istället satsa på en egen konstnärskarriär.
Först när Astri Taubes barn har blivit medelålders och hennes omåttligt folkkäre gemål gått bort på 70-talet kan hon vid 78 årsålder äntligen unna sig lyxen att vara konstnär på heltid. Men lyxen varar bara några få år eftersom hon avlider 1980.
Genom Brittmo Berhardssons inspirerande föreläsning var det säkert många som vandrade hem i februarikvällen och diskuterade frågan hur ett konstnärsäktenskap skall kunna fungera utan att den ena parten, vanligen kvinnan, måste offra sig för den andra.


Brittmo Bernhardsson i full aktion och signerande böcker


En ung Astri Taube med ett verk och avtackning efter uppskattat föredrag


Vår i Slottsskogen?

Lördagen den 6 april firade Gillets medlemmar vårens ankomst. I ett grått och regntungt Slottsskogen samlades närmare 50 personer till restaurang Villa BelParc. Gillevärden Börje Moberg, utrustad med ståtlig stormkurbitshatt, hälsade välkommen och utbringade en skål för den efterlängtade våren.

Därefter grupperades deltagarna för att svara på Berth Erikssons 12 knepiga frågor. Efter utslagsfrågor stod lag Ollas Ann-Mari Grönkvist som värdig vinnare.

Den välsmakande supén intogs vid runda och fint dukade bord. Åke Petterson lovprisade att våren äntligen var här och presenterade närvarande kullor och masar med födelseort. Avslutningsvis delade han ut dalahästpinsen till de som deltog i Gillets vårfest för första gången. Många av dem var nytillkomna  medlemmar.

Gästerna underhölls under middagen med visor, historier och en show av Svänggängets 6 musikanter. De svarade med bravur även för dansmusiken.


Samling med tipspromenad och väl till bords


Utdelning av pins och den fantastiska orkestern


Lärjeåns Café och Trädgårdar

I strålande sol samlades ett 30-tal gillemedlemmar söndagen den 25 maj till vår-/årsmöte till Lärjeåns Café och Trädgårdar.

Träffen inleddes med en rundvandring i den nyligen anlagda trädgården, där allehanda växter odlas eko- logiskt. Anläggningen var överraskande stor och drivs med hjälp av ett stort antal deltidsanställda. De är i varierande åldrar och kommer från olika länder. Den gemensamma faktorn för alla är deltagande i ett rehabi- litetsprojekt för människor som tidigare haft allehanda problem, men som nu leds tillbaka till ordnade förhåll- anden med arbete.

Efter den guidade besiktningen var det dags för Gillets årsmöte, som leddes av Åke Petterson med Margareta Eriksson som sekreterare. Dessa två samt Ollas Ann-Mari Grönkvist omvaldes till ordinarie styrelseledamöter för perioden 2014-2018.

Börje Moberg och Helena Andersson hade valt att lämna sina styrelseposter. Till nya styrelsesuppleanter valdes Senja Hellstrand och Anita Grandin Dahlberg på 4 resp. 2 år.

Höstens program meddelades av Ollas Ann-Mari Grönkvist.

Under punkten övriga frågor efterlystes möjligheten att erhålla en medlemsmatrikel. Frågan skall behandlas på ett styrelsemöte. Ordföranden meddelade att styrelsen kommer att diskutera ett gemensamt namn för Gillets träffar. Vidare berättade han att styrelsen överväger att kalla dagens träff för enbart årsmöte, d.v.s. utan ordet "vår".

Åke Petterson avslutade mötet med att önska deltagarna en skön sommar och hoppades att många skulle komma till Dalaträffen i Mora den 30 juni.

Efter årsmötet bjöds deltagarna på ekologiska pajer av olika slag med tillbehör samt kaffe med jättegod likaledes ekologisk "morsdagstårta."

Styrkta till kropp och själ avslutade en liten skara dagen med att vandra ner i Lärjeåns dalgång, där de fick njuta av åns porlande vatten och fåglarnas sång


I växthus och prunkande vårträdgård


Trädgården och Lärjeåns dalgång


Anna-Britt Gustavsson har tipsat om receptet på
Lärjeåns gröna bröd.

1/2 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
1 tsk sal
2 msk olivolja
2 msk pumpakärnmjöl (finns på Lärjeåns trädgårdar, kan uteslutas)
1,5 dl havregryn
1,5 dl grahamsmjöl
1/2 dl solrosfrön eller linfrön
cirka 7 dl vetemjöl

Lägg jästen i en bunke, häll på ljummet vatten (37 grader) och blanda tills jästen har löst sig. Tillsätt övriga ingredienser förutom vetemjölet och blanda ordentligt, häll därefter i vetemjölet lite i taget och bearbeta degen med en träslev. Degen får inte bli för hård, utan ska vara lite klibbig men ändå ganska fast i konsistensen.

Låt jäsa i en och en halv timme och "fös" sedan ut den på ett mjölat bakbord. Det viktigaste nu är att inte ta bort luften ur degen, den ska allt så inte knådas eller arbetas efter jäsningen, utan hanteras ytterst varsamt. Försök dra ut degen lite så att den blir plattare och mjöla lätt ovanpå. Skär med en degskrapa ut bröd i önskad storlek. Lägg över dem på en plåt och grädda direkt i 225 - 250 graders ugn, gärna varmluftsugn, i cirka 12 minuter beroende på storleken.

Tips! För ett ännu godare bröd: Ta bara en femtedel av jästen, gör degen på kallt vatten och jäs den i kylskåp över natten.


Dalaträffen i Mora och på Siljan

Måndagen den 30 juni tog ett kallt Mora emot oss kullor och masar i förskingringen med värme.

Första punkten på programmet var Zornmuseet med Rembrant- och Zornutställningar.

Glädjande var att så många hörsammat kallelsen och kom. Vi var över 40 personer och blev därför indelade i två grupper. Guiderna kunde sin Rembrant och hjälpte oss att med förstoringsglas se detaljer, som vi aldrig annars skulle sett.

Efter guidningen fick vi själva gå runt och se den permanenta utställningen med Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. En intressant och innehållsrik förmiddag.

Klockan ett stod vi sedan vid bryggan och såg när M/S Gustaf Wasa, ett historiskt mycket intressant fartyg gled in mot kajen. Ångfartyget S/S Gustaf Wasa byggdes 1876 av Stora Varfvet i Stockolm. Hon transporterades i delar med järnväg till Borlänge, sedan med hästfora till Tunsta i Insjön, där hon nitades ihop och sjösattes den 29 april 1876.

Efter att S/S Gustaf Wasa blivit eldhärjat hösten 1982, under arbete på en slip i Övermo, blev i stort sett allt utom skrov och maskinrum förstört. En stor insamlingskampanj gjorde dock att Was´n snabbt kunde sättas i skick igen.

Den första juni 1984 återinvigdes Gustaf Wasa. Hon såg åter ut som en äkta ångbåt, men efter att ha fått en dieselmotor var hon nu M/S Gustaf Wasa.

Vi kom ombord på fördäck, det förhöjda däcket längst fram med sittplatser. En populär plats i sommarväder, men vi valde att ta plats inne i restaurangen för att äta ”dagens husmans”. Ett bra val! Det smakade mycket gott. Nu fick vi tillfälle att prata med varandra, se på Gesundaberget, båthusen och stränderna genom fönstren eller helt enkelt gå ut och ta en nypa frisk siljansluft.

Årets Dalaträff blev trots det kylslagna vädret en fullträff. Tack Åke och Berth som höll ihop det hela.




Ett glatt gäng som lät dagens pannbiff väl smaka ute på Siljans huvudsjö


Gillets höstmöte

Höstmötet ägde rum fredagen den 12 september på Palace Hotell och Restaurang. I strålande sensommarväder samlades ca 40 personer för att besöka det i folkmun så kallade Fürstenbergska Palatset vid Brunnsparken.

Rundvandringen leddes av Anki, en entusiastisk och synnerligen kunnig guide. Hon började med att berätta om husets historia för att sedan vandra runt med deltagarna i de rikt dekorerade rummen. Dörrmålningar, underbara golvmattor och takstukaturer tillldrog sig gruppens stora intresse.

Efter avslutad guidning bjöds på en härlig lunch i den stora matsalen med vilthavstorsk som varmrätt. Kaffet intogs sedan i konferenssalen, där höstmötet hölls. Åke Petterson ledde mötet tillsammans med Berth Eriksson som sekreterare. Till valberedning utsågs ånyo Gilbert Hammarstrand, Roland Fränberg samt Paulina Hammarstrand (nyval). Styrelsens förslag att alla medlemmar skall betala samma årsavgift godkändes.

Mötet avslutades med att Åke Petterson tackade Börje Moberg för hans betydelsefulla insatser som gillevärd under 24 år. Börje utsågs till Gillets hedersledamot och fick mottaga Gillets särskilda emblem.
Efter överlämnandet av presenter framförde Ollas Ann-Mari Grönkvist, Rosa Bornstrand och Birgitta Edgren en härlig hyllningsvisa. Börje tackade för uppvaktningen och överlämnade kohorn och gästböcker till Gillets nya gillevärd Ollas Ann-Mari Grönkvist.


Entusiastiska Anki, en dekorerad dörr och två generationer gillevärdar just i skiftet


Intresserade Gillemedlemmar


har inte svårt att känna sig hemma i de eleganta lokalerna


Lights in Alingsås

Söndagen den 5 oktober gav vi oss av till Alingsås och Nolhagaparken eller snarare till Peer Gynts värld med musik av Edvard Grieg. Vi var i öknen och Bergakungens sal, ja till och med i dödsriket. Vilken sagovärld! Och så dessa kända musikstycken, bl a Morgonstämning – vi visste inte att det är morgon i öknen som avses –, Anitras dans och så I Bergakungens sal förstås, då vi även såg trollens ögon runt oss.

Fantastiska ljussättningar bland träd och berg, ibland speglade de sig i vatten. Och det var en klar kväll så måne och stjärnor förstärkte intrycket. Mycket folk var i rörelse runt hela slingan. Någon gång måste kusken stoppa de gående, för att hästen skulle få plats att komma fram genom en trång passage.

Tack till Ulla Svensson, som hade bokat guidad tur med häst och vagn för åtta av oss och även ordnade så att vi övriga fick gå med bredvid vagnen, så att vi också kunde höra guiden och att vi höll ihop Dala Gille-gruppen. Turen avslutades efter nästan två timmar med kaffe och glögg. Och vi pratade på hemvägen om att göra turen igen om ett par år. En verklig upplevelse.


Hästen och hela ekipaget som tog oss runt


Intresserade Gillemedlemmar bland fantastiska installationer


förundras och förtjusas av ett lysande Alingsås


Besök hos Göteborgs Modelljärnvägssällskap

Torsdagen den 13 november besökte Dala Gille Göteborgs modelljärnvägssällskap efter tips av vår medlem Jan-Erik Ekman. GMJS har sina lokaler helt nära gamla Bergslagsbanans stationshus vid Centralstationen. Här var fullt med besökande, för det var även allmän visning samma kväll.

Ett tiotal medlemmar i GMJS demonstrerade anläggningen för oss. Tågen kördes och växlades mellan de olika spåren och stannade även för påstigande vid någon station. Speakern berättade om lok och tåg från olika tider, om modeller av verkliga stationshus och banvaktsstugor och andra byggnader längs spåren, även om olika typer av eldrift för de olika banorna.

Modellerna är handbyggda i nollskala 1:45 och anläggningen är 200 kvm stor. Allt mycket välgjort och det var svårt att ta in allt på de 45 minuter som visningen varade. Efteråt kunde den som ville krypa in i bordskonstruktionen och fördjupa sig i tekniken. Vilket arbete som är nerlagt av alla entusiaster under åren! Nu efterlystes nya unga medlemmar, som kan fortsätta arbetet.

Vilka oväntade upplevelser man får med Dala Gille! Roligt.


Grupp, som väntar på visning av en stor modelljärnväg


Koncentrerad lokförare och en jätte till åskådare!


Vilken detaljrikedom i de välslöjdade modellerna!


Dala Gille spisade gladjazz med Peoria

Den första soliga dagen i november, lördagen den 22, samlades över 30 glada Dala Gillesmedlemmar i Göteborg för att spisa jazz.

”Vårt” jubileumsband, Peoria, har lunchspelningar på Radisson Hotel Scandinavia i Göteborg. De är inne på det fjortonde året där och det har blivit en bra bit över 100 konserter. Det verkar helt otroligt att de kan hålla igång ett koncept så länge. Vi förstår det nu, när vi avlyssnat en konsert och intresset tycks bara öka. Just när vi var där slog man publikrekord. Detta gör att vi bokade in oss till 2015 års novemberspelning.

Peoria Jazzbands musik spänner över ett brett register; från New Orleans revival och Dixieland till swing, plus ett och annat inslag av karibiska rytmer. Förutom välkända standardlåtar av Louis Armstrong, Fats Waller, Bix Beiderbecke, Duke Ellington m fl, letar Peoria Jazzband gärna fram mindre känt material.


Lite matintag innan öronen spetsas på jazzen.


Mera koncentrerat ätande och en bild från den gamla spårvagnen framför Gothia Towers


Ett pyntat grannhotell på andra sidan kanalen


Och så anledningen till att Gillet var där. Peoria i full aktion!


Julfest 2014

Dala Gille avslutade 2014 med en trivsam julfest den11 decenber i Kungsladugård. Ett 25-tal medlemmar samlades i en lokal i ett bostadshus. Vi möttes trots ösregnet av fladdrande marscaller ute och inomhus av vackert dukade långbord med vita pappersdukar och löpare i rött och grönt kräppapper med veckad kant. Vilken nostalgi!! Glöggdoften kändes redan i trappen, ljusen på borden glimmade. Vi serverades en mättande jullandgång, julmust, lättöl och goda drömmar med saffran till kaffet.

Vad vore en Dala Gilleträff utan Ollas Ann-Maris glada nuna. Hon spelade ukulele, vi sjöng julsånger, spelade julbingo och gnuggade våra grå för att hitta städer i världen.

Ett varmt tack till Kerstin Öjerskog och Eva Sandström, vilka stod för allt det praktiska både före och efter festen.


Livliga diskussioner och annan trevlig samvaro.


Mat och julstämning

Och till sist bland alla deltagare stiger ukulelen fram och hjälper upp stämningen.