">

Kohorns Maria

Gillets första träff i år ägde rum torsdagen den 4 februari 2016 i Masthuggets Hus. Ett 30-tal deltagare fick uppleva en annorlunda musikalisk afton med Maria Ringsén eller Kohorns Maria som hon också kallas. Hon gjorde verkligen själ för epitet med sin uppvisning av ett stort antal kohorn av varierande storlek. Maria hanterade med bravur kohornen oavsett de hade inga eller flera hål.

Hon berättade att det första kända kohornet hittades i Värmland för ca.1000 år sedan. På 1500-talet började kohorn användas för kommunikation på fäbodar. Fäbodar blev genom far och farföräldrar också Marias stora intresse redan i barndomen i Dalarna. Hennes stora intresse för kohorn kändes därför helt naturligt. På senare tid har Maria spelat in flera kohornslåtar på Youtube.

Maria hade också andra instrument, t.ex flöjtar av äldre modell, vilka hon trakterade på ett förnämligt sätt.

Under kaffepausen fick deltagarna möjlighet att diskutera musikfrågor och lyssna till en och annan historia/skröna med anknytning till fäbodliv i Dalarna.


Andra AP-fonden

Torsdagen den 10 mars 2016 hade Gillet besök av en trevlig och spontan dalkulla från Vansbro. Kullan heter Eva Halvarsson och är vd för Andra AP-fonden med säte i Göteborg. Vi var självfallet nyfikna på vad hon skulle berätta vad fonden gör med pengarna för att säkra våra pensioner.

Det är stora pengar, drygt 300 miljarder kronor, som hon tillsammans med ett 50-tal kompetenta medarbetare förvaltar för bästa möjliga avkastning. Hur fonden gör sina placeringar sker bland annat med hjälp av ett stort antal modeller och analyser som kändes för oss åhörare synnerligen avancerade.

Sveriges riksdag reglerar fördelningen av fondens kapital i aktier, räntebärande värdepapper och alternativa investeringar.

Men vem av oss visste att Andra AP-fonden har intressen i egna mindre skogsbolag och jordbruk långt utanför Sveriges gränser. Det kändes skönt att våra pensionspengar sköts av en genuin dalkulla som vi kan lita på.

Eva Halvarsson avslutade sitt anförande med en önskan om att tillsammans med sin make bli medlem i Dala Gille. Det är en begäran som utan tvekan kommer att beviljas!


Vårlunch

Fredagen den 15 april 2016 samlades närmare 50 personer på Göteborgsoperan för att fira vårfest. Det var premiär för att lägga vårfesten på dagtid och utan dans till levande musik.
Men det blev sannerligen en vårfest med musikalisk anknytning.

Träffen inleddes med en rundvandring i operans lokaler. Guidningen leddes av den legendariska operasångaren Rolf Nilsson, pensionär sedan 17 år. Han underhöll under promenaden med sång, fakta om operahuset och många roliga berättelser om bl.a. sin tid som guide på Göteborgsoperan.

Efter att ha tagit del av några av operans många utrymmen, som totalt uppgår till 30.000 m2, intog deltagarna en fin vårlunch på operans restaurang.
Åke Petterson hälsade välkommen och delade ut Gillets dalahästpin till förstagångsbesökare.
Ollas Ann-Mari Grönkvist och Margareta Eriksson gjorde reklam för Gillets vår-/årsmöte med buss resp. Dalaträffen till Älvdalen.

Våren sjöngs in och lunchen avslutades med en härlig bakelse.


Rolf Nilsson i full aktion som guide och Gillets gamla bekant Hans Josefsson dök upp


Rolf Nilsson fortfarande i full aktion medan mindre aktiv operarekvisita passerar förbi

Styrelsemöte med ordförnde Åke och ukuleleunderhållning med sång

Årsmöte med Vårmöte på sommaresa i Västergötland

Onsdagen den 1 juni reste närmare 40 medlemmar i modern buss för vår/årsmöte i trakterna utanför Borås.
På vägen ut ur Göteborg passade vi på att genomföra årsmötet. Under ledning av Gillets ordförande Åke Petterson och Anita Grandin Dahlberg som sekreterare gick mötet snabbt utan problem.
Berth Eriksson hade avböjt omval och ersattes av Lennart Boberg.
Revisorerna Lennart Dahlberg och Rolf Agerberh omvaldes för ytterligare 1 år.
Gillevärden Ollas Ann-Mari Grönkvist informerade om höstens 4 träffar och påminde om den stundande Dalaträffen till Älvdalen den 7 juli.

Första stoppet på resan var Unos Djur i Bredareds Hembygdsförening/. Efter fika och information om träkonstnären Uno Axelsson besöktes den unika utställningen. För Uno Axelssons fantasi fanns inga gränser; han var ett geni!
Färden gick vidare till närbelägna Vänga Kvarn. Där besiktigades den gamla bygdekvarnen som fortfarande är i drift sedan mitten av 1800-talet. Vid kanten av Säveån, som här börjar sin 12 mil långa vandring till Göteborg, bjöds deltagarna på en utmärkt lunch. Innan avfärd kunde deltagarna köpa mjöl i den gamla handelsboden.
Sista stoppet blev Herrljunga och Gäsene Mejeri. Vi informerades om de många ostsorterna som uteslutande tillverkas av traktens mjölk. Det blev provsmakning och rusning för köp av de goda ostarna.

Nu återstod bara resan tillbaka till Göteborg på E20. Det blev en händelserik dag i strålande högsommarvärme.


Samling inför avresan och en senare fikapaus


Ordförande Åke trivs med elegant medlem och avgående styrelsemedlem

Uno och hans djur

I kvarn och mejeri

Dalaträff i Älvdalen

Torsdagen den 7 juli, en skön sommardag, deltog ett 30-tal personer i Gillets Dalaträff i Älvdalen.
Vi samlades vid den "nya" porfyrfabriken, där guiden Torbjörn på ett livfullt sätt berättade och visade hur man bearbetade och använde porfyren till allehanda produkter.
Guiden Märit tog sedan hand om oss på Porfyr- och Hagströmsmuset i centrala Älvdalen.
Vi imponerades av såväl porfyrurnor som Hagströms dragspel och gitarrer.
Lunch intogs på restaurang 118, där Gillets ordförande Åke Petterson passade på att tacka Gunborg och Uno Andersson för deras engagemang att genomföra träffen.
Dalaträffen fortsatte till Älvdalens vackra kyrka. Där berättade ånyo guiden Torbjörn om kyrkans historia och några berömda personer, som en gång levt i samhället.
Träffen avslutades med fotografering av deltagarna utanför kyrkan. Resultatet kan snart ses på Gillets facebooksida.



Samling vid Nya Porfyrsliperiet och Kvarnen


Ordförande Åke med Kerstin i solskenet och en Kulla inne i Kvarnen

Porfyrmuseet med Hagströmsgitarrer på väggen och guiden Torbjörn i Nya Porfyrsliperiet

Och avslutningen i Älvadalens praktfulla kyrka

Och så hela gänget förstås!!

Foto: Nils-Uno


Höstmöte 2016

Lördagen den 3 september 2016 samlades gillemedlemmar till höstmöte. Starten skedde i Sätila och kajen vid sjön Lygnern. Alla deltagarna kom i god tid innan ISA af Lygnern skulle avgå för en timmes seglats. Det blev därför god tid för fika och umgänge innan den batteridrivna båten kastade loss.

Deltagarantalet var begränsat till 34 personer för att alla skulle få sittplats i båten. Under resans gång fick vi lyssna till en utmärkt guide som berättade om fartyget, gångna tiders transporter på Lygnern och några personer som levt vid sjön. Det var en blandning av verklighet och skrönor. Ett stopp gjordes vid Ramhultafallet.
Resan fortsatte sedan på landbacken med bilkaravan till Naturum vid Fjärås Bräcka, som ligger söder om sjön Lygnern. Där bjöds på ekologisk spis som smakade alldeles utmärkt. Innan vi fick höra på ännu en duktig guide som berättade om platsen hölls det stadgeenliga höstmötet. Åke Petterson ledde som vanligt mötet i ett högt tempo med Birgitta Edgren som sekreterare. För valberedningen omvaldes Roland Fränberg som sammankallande, Ulla Svensson omvaldes och Kerstin Öjerskog nyvaldes. Årsavgiften för 2017 bestämdes oförändrad till 150 kr per medlem.

Efter höstmötet fick vi ta del av guidens gedigna kunskaper om Fjärås Bräcka. Guidningen avslutades med ett besök på bräckans högsta punkt, varifrån man kunde se såväl Lygnern som västerhavet.

Innan färden hem till Göteborg gjorde flera av deltagarna också ett stopp hos Bräutigams Marsipanbutik.



ISA af Lygnern och morgonfika före ombordstigning

Dags för avfärd med det elektriska underverket. Naturums pesonal fick Leksandsbröd av Ollas Ann-Mari
Foto: Ingvar E.
Utsikt över Fjärås Bräcka


Kviberg den 7 oktober

Fredagen den 7 oktober samlades ett trettiotal medlemmar för att besöka Prioritet Serneke Arena i Kviberg, där vi möttes av en kunnig guide som entusiastiskt berättade om sin arbetsplats.

Prioritet Serneke Arena är Nordens största multisportarena, 45 000 m2 på 7 våningsplan. Anläggningen rymmer en fullstor internationell FIFA 2** konstgräsplan inomhus med läktare för ca 3000 personer och en 10 000 m2 stor skidanläggning, med kuperad bana 1,2 km spår, varav två klassiska spår och ett skatespår. Temperaturen ligger på minus 2 grader året om, så det är garanterat snösäkert.

Dessutom finns två sporthallar för badminton/basket/handboll/innebandy och volleyboll. Det finns ett komplett gym på 4000 m2 med träningsredskap av absolut högsta kvalitet som liksom skidanläggningen är öppet dagligen 05-22. Att utöva olika sporter är inte riskfritt och Serneke Arena har en rehab klinik som vänder sig till såväl elitidrottare som motionärer, som vill förbygga skador eller komma tillbaka efter en skada.

Prioritet Serneke Arena skall vara en öppen och folklig anläggning som är tillgänglig för allmänheten. Idrottsföreningar, även utländska, kan förlägga sina träningsveckor och tävlingar här. Vid vårt besök anlände ett 30-tal engelska pojkar i 10-12 års åldern, i prydliga blå skoluniformer, vit skjorta och slips, för att under helgen delta i en fotbollsturnering.

Grundskola och gymnasium med idrottsinriktning ingår också i konceptet. Änglagårdsskolan är landets ledande fotbollsskola och har elever från ett 50-tal föreningar och 13 kommuner.
Naturligtvis finns även hotell och restaurang, konferenslokaler och som vår guide påpekade: "Här finns allt!!!"

Guiden avtackades som sig bör med ett paket Leksandsknäckebröd och därefter samlades vi i restaurangen för en god lunch innan vi nöjda och imponerade av allt vi fått oss till livs, begav oss ut i oktober snålblåsten.


Foto: Senja Hellstrand

Kviberg den 7 oktober

Fredagen den 7 oktober samlades ett trettiotal medlemmar för att besöka Prioritet Serneke Arena i Kviberg, där vi möttes av en kunnig guide som entusiastiskt berättade om sin arbetsplats.

Prioritet Serneke Arena är Nordens största multisportarena, 45 000 m2 på 7 våningsplan. Anläggningen rymmer en fullstor internationell FIFA 2** konstgräsplan inomhus med läktare för ca 3000 personer och en 10 000 m2 stor skidanläggning, med kuperad bana 1,2 km spår, varav två klassiska spår och ett skatespår. Temperaturen ligger på minus 2 grader året om, så det är garanterat snösäkert.

Dessutom finns två sporthallar för badminton/basket/handboll/innebandy och volleyboll. Det finns ett komplett gym på 4000 m2 med träningsredskap av absolut högsta kvalitet som liksom skidanläggningen är öppet dagligen 05-22. Att utöva olika sporter är inte riskfritt och Serneke Arena har en rehab klinik som vänder sig till såväl elitidrottare som motionärer, som vill förbygga skador eller komma tillbaka efter en skada.

Prioritet Serneke Arena skall vara en öppen och folklig anläggning som är tillgänglig för allmänheten. Idrottsföreningar, även utländska, kan förlägga sina träningsveckor och tävlingar här. Vid vårt besök anlände ett 30-tal engelska pojkar i 10-12 års åldern, i prydliga blå skoluniformer, vit skjorta och slips, för att under helgen delta i en fotbollsturnering.

Grundskola och gymnasium med idrottsinriktning ingår också i konceptet. Änglagårdsskolan är landets ledande fotbollsskola och har elever från ett 50-tal föreningar och 13 kommuner.
Naturligtvis finns även hotell och restaurang, konferenslokaler och som vår guide påpekade: "Här finns allt!!!"

Guiden avtackades som sig bör med ett paket Leksandsknäckebröd och därefter samlades vi i restaurangen för en god lunch innan vi nöjda och imponerade av allt vi fått oss till livs, begav oss ut i oktober snålblåsten.


Foto: Senja Hellstrand

Julfest, tisdagen den 6 december

Tisdagen den 6 december firade Gillet julfest i Masthuggets Hus. Det blev som vanligt glögg med russin, nötter och pepparkakor som bjöds de 30-tal deltagarna vid ankomsten.
Birgitta Edgren hälsade välkommen, en härlig landgång serverades med dryck av skilda slag och kaffe med tårta inmundigades. Det sjöngs julsånger, dansades ringlekar och Ulla läste "Tomten" av Viktor Rydberg. Man riktigt kände att nu var det jul.
Gilleparet Gillbro spelade några härliga låtar på nyckelharpa och fiol. Åke Petterson tackade för en trevlig kväll och önskade alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR och välkomna åter till nästa års träffar.




Foto: Berit och Lars-Erik Staffas, Ollas Ann-Mari