Pengars historia

Gillets första träff 2015 ägde rum torsdagen den 5 februari i Mast- huggets Hus. De 35-tal deltagarna fick lyssna till numismatikern Rolf Sandström, som höll ett mycket intressant föredrag om pengars historia.

Innan mynt fanns som betalningsmedel gällde byteshandel med kameler och oxar, säd och smycken av guld, silver och brons. Myntet kom i och med det persiska EGINA-myntet, 500 år f.Kr.

Det var fascinerande att höra hur han som 12-åring bytte till sig ett första utländska mynt mot en svensk 10-öring. Genom att idogt köpa, sälja och byta guld- och silvermynt äger han nu en myntsamling av betydande värde.

Efter fikapausen svarade Rolf Sandström på åhörarnas frågor. Bland annat berättade han att han under skoltiden lånade 10 kr av sin far för att kunna köpa ett antikt mynt för 8 kr. Fadern fick aldrig veta vad lånet skulle användas till.


Rolf Sandström i full aktion både med antika mynt och mynt från senare tid


Intresserade och fikasugna deltagare

Daler och shilling banco är gamla valutanamn

Ett av Karl XII mynt och ett minne för säkert många av Gillets medlemmar

Det gamla Haga

Till Gerd Riccius föredrag om Gamla Haga torsdagen den 12 mars 2015 samlades ett 25-tal gillemedlemmar.

Inledningsvis fick vi veta att ordet haga betyder trädgård.Det är ju tämligen naturligt med tanke på att Hagakvarteren med sina små innergårdar förr i tiden låg som en förstad till Göteborg.

Om Skansen Kronan fanns det mycket att berätta, men till allas förvåning hade skansen aldrig använts i försvaret av Göteborg. Under 1700-1800 talen var misären stor i Haga. Fattigdom, trångbodhet och sjukdomar, som härjade med jämna mellanrum.

De styrande i Göteborg hade heller inget större intresse för stadsdelen ända fram till år 1840, då man beslöt börja ett omfattande bostads- byggande. Vid 1800-talets slut bodde 14.000 invånare i Haga! 50 år senare hade den siffran minskat till 6.000 invånare.

Vi fick mängder av fakta om liv och leverne i Hagakvarteren. En del kända namn flimrade också förbi i Gerd Riccius´ intressanta föredrag. Om domprosten Peter Wieselgren som satt högt upp i ett träd vid Järn- torget och predikade Guds ord för Hagaborna. En annan sedermera känd person var Ferdinand Lundquist som växte upp i Haga. Göteborgs sista bödel hette Jansson och bodde också i Haga.

Göteborgarna är i dag säkert glada över att några av de gamla husen i Haga rädddes till eftervärlden. Vem minns inte grävskopornas framfart på 1960-talet. Numera är stadsdelen Haga kultur och en turistattraktion.

Den 19 september kommer Gerd Riccius att leda en vandring i Hagakvarteren för Gillets medlemmar.



Gerd Riccius i full fart inför intresserade åhörare
Lite eftersnack under fikapausen.

Koncentrerad föredragshållare

Vårfest

Lördagen den 18 april 2015 samlades ca. 35 personer för att fira Gillets traditionella vårfest. Inramningen var praktfull. Solen sken och det blommade i träd och  rabatter i Slottsskogen.

Gillevärden Ollas Ann-Mari Grönkvist hälsade gästerna välkomna till Villa Belparc. Vi sjöng och skålade att våren var tillbaka igen, innan vi skulle svara på Gunnar Svenssons kluriga frågor i den sedvanliga poängpromenaden.

Under supén underhölls vi av Sune Waldehorn, som också på ett elegant sätt svarade för kvällens dansmusik.
Ordföranden Åke Petterson höll ett tal till våren och Ollas Ann-Mari ledde allsången med egna texter till en del av visorna.
Under kaffet delade vice ordföranden Berth Eriksson ut vinsterna i det traditionsenliga vinlotteriet.

Mätta och belåtna deltagare avslutade vårfesten en timma före midnatt.



Tipspromenad och välkommen från ordföranden


Maten tycktes falla väl i smaken

Det gäller att fylla i gästboken och se vem som sitter i hörnet och underhåller

Stämningen tycktes inte minska under middagen och så hästpins till nykomlingar

Vår- och årsmöte

Söndagen den 7 juni 2015 samlades ett 35-tal gillemedlemmar på Saltholmens kaj för att ta färjan till Brännö och fira Gillets vår-/årsmöte. SMHI´s senaste väderprognos kom på skam och dagen blev både solig och varm.

Från Brännö Rödsten promenerade vi en god stund till Brännö Värdshus på en livligt trafikerad, men vacker liten "gata". Väl framme fick vi höra en guide berätta om Brännös historia. Ön kan i dag ses som en betydande stadsdel i Göteborgs kommun och har närmare 1.000 fastboende. På sommaren bor där betydligt många fler.

Efter en skärgårdslunch med en smakrik Wallenbergare och kaffe med kakor hölls ett stadgeenligt årsmöte.
Ordföranden Åke Petterson höll i klubban och Margareta Eriksson förde protokoll. Styrelsen fick ansvarsfrihet för 2014 års verksamhet. Till ny revisor efter Björn Olsmats, som avsagt sig omval, utsågs Rolf Agerbert på 2 år.
Ordföranden tackade Björn Olsmats för hans fina insats som Gillets revisor i mer än 25 år. Förutom blommor och en flaska vin erhöll Björn Olsmats Gillets egen pin.
Gillet brottas som de flesta föreningar med vikande medlemstal. Senja Hellstrand föreslog att man borde försöka engagera medlemmars barn och barnbarn genom att ge dem ett gratis medlemskap under ett år.

Beträffande den stundande Dalaträffen i Falun torsdagen den 2 juli meddelade ordföranden att Skyttepaviljongen håller stängt i juli. Därför ändras starttiden för träffen till kl. 10.30 med samling på parkeringen framför Lugnets camping som tidigare meddelats. Därifrån promenad till Lugnets café och restaurang, där de som så önskar kan ta en fika. I övrigt gäller det utsprungliga programmet.
Ändringen kommer att publiceras på Gillets hemsida.

Några av deltagarna valde att avsluta dagen med en svängom på Brännö brygga.


Efter en trevlig tur ner i Södra skärgården


blev det ankomst och ilandgång på Brännö

Promenad på Brännö, där även den vanligaste fotografen finns på kort för en gångs skull.

Förplägnad

Avtackning av trotjänaren Björn Olsmats efter många revisorsår.


Dalaträff

I högsommarvärme träffades torsdagen den 2 juli 2015 i Falun närmare 30 personer till årets Dalaträff.
Den 30-gradiga värmen gjorde att bergbanan upp till hoppbackstornen vid Lugnets skidstadion inte kunde användas. Några deltagare tog sig upp med sina bilar och fick njuta av den fantastiska utsikten.
En utmärkt lunch intogs gemensamt på Dalasalen.
Jan-Ola Nyström och Mats Kristoffersson, tidigare officerare på Dalregementet, guidade oss på museet och officersmässen. Vi fick en omfattande och intressant information om regementets historia fram till nedläggningen år 2000. Bland annat förstod vi att personalen på faluregementet snarare använde Dalregementet än I13 när de talade om sin arbetsplats.
Under besöket på officersmässen fick vi myten om majoren Fribergs ritt uppför trappan avlivad och en ny, sann, historia om den gamla tapetens öden fram till väggarna på officersmässen. Besöket avslutades med Dalregementets marsch på piano utförd av förre majoren Nyström.
Trots värmen klarade deltagarna att hålla humör och intresse vid liv under under hela träffen.


Förgäves väntan på en tur upp till hopptornen och sedan lunch på Dalasalen


flera lunchgäster

och fler

På väg till museet, där en generalstabssmyckad översteuniform får sin honnör av en imponerad dalkulla.

På officersmässen med en guidande musikalisk major
Foto denna gång: Nils-Uno Gustavson
Den del av tapeten där Napoleon själv är avbildad


Höstmöte

Lördagen den 19 september samlades ett 25-tal gillemedlemmar vid Hagakyrkan i Göteborg.
Gillevärden Ollas Ann-Mari Grönkvist hälsade välkommen innan vår guide Gerd Riccius började med att berätta om kyrkans gotiska byggnadsstil.
Därefter ledde Gerd oss in i Hagakvarteren, där strömmen av människor blev allt tätare. Under vandringeni fick vi oss berättat om byggnaders historia och stundtals dramatiska händelser från mord till bordellverksamhet.
Promenaden avslutades på Göteborgs äldsta café Husaren, som säljer världens största kanelbulle. Där fick vi så småningom tillgång till ett rum som rymde oss alla.

Efter fikat blev det tid för höstmöte, som leddes av ordföranden Åke Petterson tillsammans med vice ordföranden Berth Eriksson som utsågs till mötets sekreterare.
Till valberedning omvaldes Roland Fränberg (sammankallande) och Paulina Hammarstrand samt Ulla Svensson (nyval efter avlidne Gilbert Hammarstrand).
Årsavgiften för 2016 beslutades oförändrad och ordföranden informerade om Gillets kommande aktiviteter under hösten:
Torsdagen den 22 oktober "Vårt kära Dalarna". Gillemedlemen Karl-Erik Malmgren visar bilder och berättar på Masthuggets hus.
Lördagen den 21 november spelar Peoria Jazzband på Hotell Radisson Blu
Måndagen den 30 november Julavslutning på Masthuggets hus
Under punkten "övriga frågor" förärades Rune Meths och Inger Lindberg Gillets pin för sina mångåriga insatser som fotografer och skapande av bildspel.
Höstmötet avslutades med ett tack till guide och gillevärd för en intressant dag.


Samling i gamla kvarter och oväntad grönska

Stor nostalgisk bild vid samlingen i kafeet

Ordförande med uppskattade guide samt utdelning av Dala Gille pins till dagens fotografer Rune och Inger


Bildträff

Torsdagen den 22 oktober 2015 träffades ett 25-tal medlemmar för att lyssna på gillemedlemmen Karl-Erik Malmgren. Han visade härliga bilder från sin födelsebygd Lilla Ornäs, som ligger mellan Falun och Borlänge samt granne med Stora Ornäs/Ornässtugan. Han gav oss mycken historik blandad med fina bilder från nämnda platser samt Rättvik och Leksand. En riktig nostalgitripp för många av träffens deltagare.

Under den trivsamma kaffestunden fick vi tillfälle att umgår och prata om vårt kära Dalarna.


Samling framför Karl-Eriks bildvisning med dalahistorik

Nöjda och koncentrerade deltagare och en Ornäshäst påpassligt visad just den här dagen.
Fotagraf Rune Meths


Peorias spelning på Radisson Blu

Lördagen den 21 november 2015 samlades ett gäng gillemedlemmar på hotell Radisson Blu vid Drottningtorget i Göteborg.
Där hade ordnats med ett par reserverade långbord för att lyssna till Peoria Jazzbands konsert och äta lunch. Vi fick njuta av härliga och ofta välbekanta låtar från vår ungdomstid och det spratt säkert i många deltagares ben.
Som lunch valde vi mellan hotellets finfina räksmörgås och en mycket god oxbringa med rotmos och pepparrot.
Den trivsamma träffen gav som vanligt tillfälle till mingel bland deltagarna och man var överens om att upprepa besöket även nästa år.


Hela bandet på den ståtliga scenen

Matglada och intresserade jazzdiggare


Julfesten 2015

Måndagen den 30 november 2015 var det dags för Gillets julavslutning som också var årets sista träff. Glögg, russin och pepparkakor blev en utmärkt början för minglande deltagare. Ulla, Rosa och Ann-Mari underhöll med sång och ukulele-spel.
Innan vi satte oss till bords deltog alla i en långdans som ökade aptiten.
När vi njutit av en god landgång plus dryck samt kaffe med hembakad kaka var det dags för Ulla Svensson att deklamera Viktor Rydbergs "Tomten".

Efter lite frågesport med anknytning till välkända julsånger avslutade ordföranden med att tacka bl.a. Birgitta och Inger för allt jobb de lagt ner för en lyckad julavslutning.
Han önskade till sist alla en GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR.


Andäktigt lyssnande julfetsdeltagare till deklamation av Tomten

Botanisering bland julbordsgodiset och lite allmänt mingel

Glöggminglel och Gillets Grand Ladies

Kvällens underhållare vad gäller sång, ukulelespelande och Tomten