Extra programmet var också till för övriga gillemedlemmar. På plats på Kanalhuset fick vi inblick i kommunens planer för området runt älven. Intressant att det finns en sådan utställning för göteborgarna.
Lotta Lotass är en i vissa delar kontroversiell, men framför allt annorlunda, svensk författare med dalaanknytning. Hon är den nyaste i Svenska Akademien och vi fick en redgörelse för hennes författarskap.
Gunnar Svensson hade mer att berätta om sitt liv som flottare i både älv och åar.
Åke Scherp är en riktig spelman bland våra medlemmar. Hans morfars yngsta syster var Dan Anderssons mamma, och han gav oss en intressant konsert med lite annorlunda vinkling på sin släktings diktning och musik än vad är vana vid.
Vi har inom Gillet en samlare av Dalahästar i alla former. Kerstin Petterson gav en fin bild av hur dessa trähästar kommit till och vilka varianter som finns.
Cirkelkvällen om Norsesund och besöket där gav en intressant bild av både norsfisket i sundet mellan de båda sjöarna och hur det kan finnas ett konstnärskollektiv på en sådan plats.
Dalaträffen uppe Finnmarken inom nuvarande Ludvika Kommun var en intressant upplevelse.
Rune kompletterade en tidigare redogörelse om Jussi Björling, vår store tenor, med en hel del inspelningar och intervjuer hämtade från olika radioprogram. Dessutom fick vi en viss inblick i hur Jussis far drillade sina söner och mer eller mindre hindrade deras målbrottsår att märkas. Jussi gick från gossesopran till tenor utana att tappa kontrollen över rösten under tiden.
GDG Expressen – Sveriges första expresståg från 1947 anskaffades av dåvarande Bergslagernas Järnvägar i samarbete med Gävle Dala järnväg. Förbindelsen mellan Gävle och Göteborg via Falun levde sedan ganska länge som en godstransportled och persontrafikled. Så småningom övertogs namnet GDG Expreseen av en busslinje, som numera drivs inom Swebus.
SKF har en intressant historia och hade tidigt ett kundanpassat sätt att arbeta. En vad vi förstod legendar inom SKF Palmgren, utarbetade tidigt en metod att bedöma livslängden på lager, som var så revolutionär att det bedömdes vara en konkurrentfördel. Så stor att USA till slut krävde att den skulle publiceras. Hans Wendeberg hade som vanligt en intressant och genomarbetad redogörelse, som gav mersmak inför besöket på SKFsenare under hösten.
Dalarnas landskapsblomma blåklockan eller ängsklockan har många vilda släktingar i den svenska naturen. Många kräver speciella växtplatser och är därför sällsynt förekommande.
Kalles och Bengans Julshow blev en fin avslutning på cirkelhösten. Vi fick också möjlighet att i foajén göra lite reklam för Dala Gille. Vem vet, kanske det resulterar i åtminstone någon ny medlem.