Promenad i Slottskogen

Äntligen fick vi träffas igen. Den 15 april möttes vi i Slottskogen med ryggsäckar och vandringshumör.
När Ollas Ann-Mari hälsat välkommen gav Birgitta oss lite trevliga fakta om platsen vi just nu besökte. Solen visade sig och det blev en härlig vårvandring förbi Landskapsstugorna i parken.
Det finns fyra stycken, ett museum och en friluftskyrka .Trevligt att se dessa stugor men vi i Dala Gille kände faktiskt att det var skönt att vi inte ägde någon stuga här, utan att vi i stället kan besöka de som finns.

Vid friluftskyrkan intog vi vårt medhavda kaffe och en glad överraskning fick vi där, när Ulla och Rosa sjöng en tvåstämmig sång för oss.
Det blev en lyckad upptakt på året 2021 för vår förening.

Mer om byggnaderna i Slottskogen

Text: Ollas Ann-Mari


Polisstationen och Dalslandsstugan

Gräfsnäsgården

Hallandsstugan

Smålandstugan


Framtidsfullmakt och besök i Chalmerska Huset

Torsdagen den 20 maj

En blåsig majmorgon i centrala Göteborg, närmare bestämt på Södra Hamngatan 11, stiger vi in i ett av stadens elegantare hus med anor från 1700-talet. Huset byggdes åt William Chalmers som gjort sin förmögenhet i Ostindiska Kompaniet. Tyvärr fick han inte njuta av sitt ståtliga hem i mer än tre år när han 1811 slutade sina dagar. Sedan dess har flera prominenta Göteborgsprofiler, som David Carnegie och Oscar Ekman, huserat där till dess att det blev banklokal.

År 1864 Startade Skandinaviska Kredit-Aktiebolaget sin verksamhet i delar av huset. 1972 bildades Skandinaviska Enskilda Banken genom en sammanslagning med Enskilda Banken. Ett nytt bankpalats behövdes och byggdes då i Nordstan. När banken firade sitt 150-årsjubileum återbördades huset till Chalmersstiftelsen 2006. Sedan dess kallas det Chalmerska huset.

Dala Gille fick nöjet och privilegiet att bli guidade runt i lokalerna av husets intendent, Daniel Rydstråle, som på ett mycket förtjänstfullt sätt berättade om husets historia. Men först guidades vi lika förtjänstfullt genom delar av familjejuridikens irrgångar, närmare bestämt Framtidsfullmakt, av Roger Hägeryd, jurist hos Gillis Edman.

Efter det bjöds det på frukost innan rundvandringen tog vid i de vackra salarna med avslut i det tjusiga bankvalvet.

Vi kunde konstatera att en konferens eller middag i dessa lokaler inte torde stå William Chalmers livsstil efter, trots att vi i dag lever 200 år senare.
Text: Margareta Eriksson


Om framtidsfullmakter

Ståndsmässiga bostadsgemak




De gamla bankvalven
Bilder: Rosa Bornstrand och Ingvar Ericsson

Men blev det tvärstopp i det planerade programmet

Årsmöte på Aspenäs Herrgård

Torsdagen den 3 juni 2021

Med anor så långt tillbaka som till Gustav Vasa har Aspenäs herrgård en intressant historia. Johan III donerade marken till Brynte Birgersson Lillie år 1569 och denne byggde då upp ett säteri som var kvar i släkten till mitten av 1700-talet. Flera olika ägare senare kom säteriet i grosshandlare Artur Seatons ägo år 1894. Det var starten för gårdens storhetstid för Seaton var en företagsam man med känsla för stil och elegans. Seaton dog 1912, men sonen som ärvde var inte lika företagsam och storhetstiden var över.
Därmed inte sagt att herrgården hamnade i förfall. Några ägarbyten senare drivs numera herrgården av Comwell Hotels. Dala Gilles medlemmar, som deltog i årsmötet med lunch en vacker sommardag i början av juni, kunde konstatera att miljön är lika vacker som maten som serveras är smakfull.

Gillevärden Ollas Ann-Mari Grönkvist tog emot årsmötesdeltagarna som bänkade sig i herrgårdens trädgård med strålande utsikt över sjön Aspen. Här blev vi trakterade med en historisk tillbakablick över en välkomstdrink. Inte nog med det. Ifrån trappan hördes dessutom skönsång av Inger och Ingrid som sjöng kulirullvisan samt Ulla och Rosa som sjöng en Dalpolska.
Aino Trosell presenterade sin nya bok om Göteborgsvarven som försvann.

Över den utmärkta lunchen som serverades inne i herrgården blandades deltagarna med nya bordskamrater och kunde njuta av trevlig konversation, vilket förvägrats oss under de senaste månaderna av Coronapandemi. Efter kaffe med liten dessert i trädgården hölls sedan årsmötet och styrelsen fick godkänt.
Sedan rullade vi hemåt, nöjda och belåtna.
Text: Margareta Eriksson





Skönsång från trappan
Bilder: Rosa Bornstrand

Dalaträff Hedemora

Den 1 juli sol, klarblå himmel och sommar.
Då, när Dalarna är som bäst, hade Dala Gille sin sommarträff 2021 i Hedemora. Vilken härlig dag vi fick.
Start på Lindgården där nybakt bröd förföriskt doftade, som vi fick smaka i form av en härlig smörgås med Jubileumsost från Grådö/Falköpings mejeri.
Berit Serenius berättade sedan hela mejeriets historia och lät oss smaka flera av deras produkter.
I karavan åkte vi därefter till Dalarnas äldsta stad Hedemora. Utanför gamla polishuset tog Lena Borgs vid och guidade oss genom valda delar av staden. I Martin Kochs-rummet, stannade vi till och där tog Lena fram gitarren och sjöng den kända sången Blomman till vår förtjusning. Det blev såväl dikter som mera sång innan vi gick vidare.
En välsmakande lunch intog vi på Stället och styrkta av den besökte vi så MC-museet med fler ljudupplevelser, av såväl gitarr som bil/ MC -musik (=buller) .?.herrarnas förtjusning.

Efter sex timmars upplevelser av olika slag sa vi så Hej då till Hedemora.
Text: Ollas Ann-Mari


Motercykelmuséets innehavare välkomnar besökarna

Marcus Kocks lägenhet och Hedemoraparnassens hemvist


De musikaliska guiderna

Underbar musik Brrrohm

Bilder: Margareta Eriksson, Ollas Ann-Mari


Höstmöte vid havet i sensommarsol!

Dalagilles årliga Höstmöte avåts torsdagen den 2 september vid västerhavet på Långedrags Värdshus, God mat och trivsel viktigt för ett bra möte! Ollas A-M o Rosa välkomnade oss med visan ”Droppen Dripp och Droppen Drapp”
Det blev en mycket god fiskrätt, kaffe ock kaka till dessert. Åke tog till orda och öppnade Höstmötet.
Efter mötesformaliteter informerade Åke om kommande aktiviteter under hösten. Därefter peppade han oss inför jubileumsåret 2022. Dalagille firar då 100 år som förening Aktningsvärt! Program med aktiviteter är redan klart!
Den 14 februari är starten för firandet på Eggers, där bildandet skedde år 1922. Mer info i medlemsbladet!
Vi välkomnade också 4 nya medlemmar. Det var Britta o Per-Olof Lindqvist, Gerd Wrige och Nils Gustafsson. Önskar att ni kommer att trivas!
Även Bibbi Löfstrand välkomnades som ny i styrelsen Eva Sandström blir ny i valberedningen efter Roland Fränberg som avböjt omval.

Nöjda mätta och glada vandrade vi ut i eftermiddagens sol.
Text: Berit Boberg


Droppen Dripp och droppen Drapp!





Bilder: Berit Boberg, Rosa Bornstrand


h3>Mat och ett Hälsosamt åldrande

Vad passar bättre än detta tema för Dala Gilles medlemmar där de flesta uppnått mogen ålder.
Kvällen den 7 oktober gästades Gillet av Jessika Samuelsson, doktorand vid Age Cap, Skandinaviens största centrum föråldrande och hälsa vid Göteborgs universitet. Hon forskar om relationen kost och hälsa.
Vi var ett 30-tal som lyssnade till hennes föredrag om de senaste rönen. Minimalt med tobaksrökning och alkohol men 500 gram frukt och grönt per dag visste vi sen förut. Ät allsidigt och ta gärna en D-vitamintablett under vinterhalvåret var ett av Jessicas råd.

Det bästa var ändå nyttigheterna som bjöds vid vackert höstdukade bord. Senjas special! Hon och Jessika hade satt ihop menyn. Vi fick smaka olika fruktdrycker samt Senjas smoothie med banan, yoghurt, frusna lingon och stött kardemumma. Till detta bjöds boursinost på skalade och vattenkylda blad/stjälkselleribitar, rökt lax på rågbröd, hembakt fröknäcke med pesto. Sist kom riktigt smarriga nyttokulor gjorda på cashewnötter, dadlar, kakao, lite olja och vatten samt rullade i kokosflingor eller solrosfrön. Sockerfria mumsbollar. Margareta och Birgitta hade bakat dessa.

Efteråt var allt det goda uppätet och fat och glas tömda.
Text: Birgitta Edgren 


Peoria Jazzband på Radisson hotell i Göteborg

En fantastisk orkester med vokalist som besökte Racisson Hotell söndagen den 31 oktober.
Det är en göteborgsgrupp som bildades redan 1960 och som tidigt etablerade sig som ett av Sveriges allra främsta inom genren ”Happy Jazz”.
Det var så gott som fullsatt när vi njöt av deras breda register från New Orleans till swing och inslag av rag. Vokalisten Rosemarie Simonsen har också en röst som smälter fint in i musikstilen.

En god lunch och kaffe därtill gjorde inte det hela sämre.
Text:Bibbi Löfstrand






Bilder: Ingvar Ericson


Julfest

Den traditionella julfesten hölls som vanligt i Masthuggets hus torsdagen den 9/12.
Vi bjöds på glögg och pepparkakor och lite mingel innan vi hälsades välkomna av Birgitta.
Fiol och nyckelharpa spelades av paret Gillbro. En rolig och lite klurig tävling med julmat som fokus gav oss lite huvudbry och denna var komponerad av Gillets egna värdinna.
Tomten lästes av Birgitta.

Vi fick en god och välsmakande jullandgång och kaffe med pepparkaka, och vår ordförande Åke Petterson höll ett trevligt jultal och hälsade några nya medlemmar välkomna. Han hänvisade även till Jubileumslunchen den 14 februari på hotell Eggers där han önskade att få se oss alla.
Till slut bjöds på mer underhållning av glada medlemmar i Dala Gille som spelade både gitarr och ukulele Vi fick sjunga med i traditionella julvisor som en mycket trevlig avslutning på kvällen.
Text:Bibbi Löfstrand


Ordförandens jultal

Mingel

Kluriga frågor kräver huvudbry - - - - - - - - - - - - - - Även för den vinnande kvartetten

Sång till ukeleler och gitarr

Fiol och Nyckelharpa med Gillbros
Bilder: Ingvar Ericson, Rosa Bornstrand och Ollas Ann-Mari